top of page

Acupunctuur

Wat is acupunctuur?

 

 

De Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) bestaat al duizenden jaren en is gebaseerd op een holistische benadering van de mens. Dat houdt in dat de mens als een onlosmakelijk deel van zijn omgeving wordt gezien. Het betekent ook dat lichaam en geest als één geheel worden beschouwd.

Lichaam is geest, is het uitgangspunt van de Traditionele Chinese Geneeskunde. 

Alle processen in de mens zijn met elkaar verbonden. De lichamelijke, emotionele en geestelijke ontwikkelingen beïnvloeden elkaar voortdurend. Ziekte wordt dan ook niet gezien als een op zichzelf staand verschijnsel. Het is een lichamelijke of geestelijke uiting van een verstoring in het algehele welzijn. Deze verstoring ontstaat doordat de energiehuishouding in de mens uit balans is.

Fysiotherapie Renkum
Fysiotherapie Renkum

Behandeltechnieken

 

De acupuncturist kan behandelen door middel van naaldtechnieken, moxatechnieken, cupping, of een combinatie hiervan. De acupunctuurbehandeling kan worden ondersteund met oefentherapie, kruidentherapie, massagetechnieken zoals Tui-Na, ademtherapie en adviezen aangaande eet- en leefpatronen. Zo staat het beschreven in het NVA Beroepsprofiel. En zo was het in het oude China ook al. Acupunctuur is een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde.

 

 

Emoties en leefstijl, nieuwe aandachtspunten?
In het westen komt steeds meer aandacht voor het effect van je gedachten, van stress en van leefstijl en voeding op je gezondheid. Zelfs de zorgverzekeraars en de overheid denken iets nieuws bedacht te hebben, met name om de zorgkosten te beperken. Voor acupuncturisten is het niet meer dan logisch om alle aspecten aandacht te geven bij de behandeling. Dat zit al eeuwen verweven in het hele systeem van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Het inzicht in de samenhang, zoals beschreven in het vijf elementen systeem, is de basis van waaruit de 
acupuncturist werkt.

Naalden

 

De bekendste vorm van acupunctuur is de behandeling met dunne naalden. 
De acupuncturist plaatst de naalden op bepaalde acupunctuurpunten in uw 
lichaam. Deze punten bevinden zich op de meridianen. Meridianen zijn 
kanalen in het lichaam waarlangs de energie circuleert. Door de manier 
waarop de naald wordt aangebracht, beïnvloedt de acupuncturist de 
energiestroom van die meridiaan. Zo reguleert hij de energiestromen in 
uw lichaam, waardoor:

 

 

  • een betere doorstroom van energie ontstaat

  • een energieblokkade verdwijnt

  • de hoeveelheid energie toeneemt 

  • of verplaatst wordt naar een gebied dat te weinig heeft

  • de kwaliteit van de energie verbetert

 

 

Tijdens de behandeling gaat de energie in uw lichaam weer stromen. Dit merkt u aan een schokje, een licht tintelen of juist een zwaar gevoel bij de naald. Dit gevoel wordt De Qi genoemd en duurt maar even. De naalden blijven ongeveer twintig minuten zitten.

Elektro-acupunctuur

De acupuncturist kan gebruik maken van elektro-acupunctuur. Daarbij wordt zwakstroom op de naalden gezet met kleine klemmetjes of via pads op de huid direct op de acupunctuurpunten. Afhankelijk van het gewenste effect zijn dit soms heel hoge frequenties en in een ander geval juist heel lage, of afwisselend. Dat geeft een licht kloppend of een diep trillend gevoel. Bij klachten als pijn, inconti-nentie en depressie kan hiermee het effect van de naalden versterkt worden.

Fysiotherapie Renkum
Fysiotherapie Renkum
kab_logo_top-5047bf91f6344eb323fd9fd1d54ee79d8d5e501bd94e9bdaadb7ffd7dfc9bb25.png
logo-93f1bdfe6fd083ab76561228da5df2d418b508791904df440f0c68235b35fe61.gif
bottom of page